четвер, 21 січня 2016 р.

Відкритий урок з фізики в рамках методичного тижня Лучко Н.О.

Тема. Сила струму 

 Мета уроку: увести фізичну величину, що характеризує електричний струм, та одиницю її виміру,поглибити знання учнів про електричний струм та його природу, дати учням знання про силу струму як кількісну характеристику електричного струму та її вимірювання за допомогою амперметра, показати практичну значущість отриманих знань.

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу.





План уроку 
ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
1.  Сила струму
У наших квартирах різні лампочки, підключені до одного й до того самого джерела струму, світяться з різною яскравістю. Зна­чить, у різних лампах струм спричиняє різну дію. Це відбувається внаслідок того, як можна припустити, що від джерела через лам­почки протікають різні електричні заряди.
Для оцінювання й порівняння електричних зарядів, що проті­кають через провідник, була введена спеціальна фізична величи­на — сила електричного струму.
Сила струму це фізична величина, що характеризує елек­тричний струм і чисельно рівна заряду, що проходить через по­перечний переріз провідника за одиницю часу.
2.  Одиниця сили струму
Для вибору одиниці сили струму можна було б скористатися будь-якою його дією: тепловою, магнітною чи хімічною. Важливо зазначити, що ця дія повинна піддаватися точному кількісному ви­раженню.
З першого січня 1960 р, для визначення одиниці сили стру­му — ампера як основної одиниці СІ — використовують магнітну взаємодію двох паралельних провідників зі струмом. Силу, з якою взаємодіють провідники, можна виміряти досить точно.
Розглянемо два нескінченно довгих провідники з дуже малим по­перечним перерізом, розташованим на відстані 1 м один від одного.
Якщо по цих провідниках пропустити струм, то вони почнуть взаємодіяти (притягуватися або відштовхуватися) з певною силою. Якщо сила, що діє на кожний метр провідника, виявиться рівною 2-107 Н, то можна стверджувати, що сила струму в провідниках дорівнює 1 А.
Один ампер це сила постійного струму, за якої два нескін­ченно довгих паралельних прямолінійних провідники з дуже малим поперечним перерізом, що розташовані у вакуумі на відстані 1 м один від одного, взаємодіють із силою, що дорівнює 2-10~7 Н на кожний метр довжини.
Крім ампера, на практиці використовують частинні одиниці ампера: міліампер (мА) і мікроампер (мкА). Для великих струмів — кілоампер (кА).
1 мА = 103 А; 1.мкА - 106 А; 1 кА = 103 А.
Через одиницю сили струму 1 А визначається одиниця елек­тричного заряду — 1 .Кл. Оскільки / = q/t, то q = It
1 Кл = 1 А *1 с.
 За одиницю електричного заряду прийнято вважати заряд, що проходить через поперечний переріз провідника за час 1 с за сили струму 1 А.
3.  Вимірювання сили струму
Силу струму вимірюють спеціальними приладами — амперме­трами. Як і будь-який вимірювальний прилад, амперметр не пови­нен впливати на значення вимірюваної величини. Тому амперметр улаштований так, що у випадку ввімкнення його в коло значення сили струму практично не змінюється.
Для вимірювання сили струму амперметр вмикають послідов­но так, щоб до клеми зі знаком «+» був підключений провідник, що йде від позитивного полюса джерела струму, а до клеми зі зна­ком «—» — провідник від негативного полюса.
За шкалою амперметра видно, на яку найбільшу силу струму він розрахований. Перед проведенням вимірів необхідно визначи­ти ціну поділки даного приладу.
У світі щороку від електротравм гине 30 000 осіб.

Схема надання першої допомоги
при ураженні електричним
струмом.
1.Звільніть потерпілого від дії електричного струму.
2.Штучна вентиляція легенів.
3.Непрямой масаж серця.
4.Накласти стерильну пов'язку на опіки.
5.При переломах накласти шини.



Питання до учнів у ході викладу нового матеріалу


Для чого вводиться поняття «сила струму»?
Що характеризує сила струму?

Яка дія струму покладена в основу встановлення одиниці сили струму?

Як можна визначити в СІ одиницю заряду кулон?

ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

1.  Якісні питання         .
Виразіть в амперах силу струму, що дорівнює 1000 мА; 200 мА;5кА.

 
Що ми дізналися на уроці

• Сила струму — це фізична величина, що характеризує елек­тричний струм і чисельно дорівнює заряду, що проходить через поперечний переріз провідника за одиницю часу.

Один ампер — це сила постійного струму, за якої два нескін­ченно довгих паралельних прямолінійних провідники з дуже малим поперечним перерізом, що розташовані у вакуумі на від­стані 1 м один від одного, взаємодіють із силою, що дорівнює 2 • 10"7- Н на кожний метр довжини.

За одиницю електричного заряду приймають заряд, що про­ходить через поперечний переріз провідника за чйс 1 с за сили струму 1 А.

1Кл = 1А-1с.

Дз §9

Немає коментарів:

Дописати коментар